PROČ JÍST VAJÍČKA ?

 

Konzumace vajec se doporučovala v minulýchh letech snížit na minimum. Těžko říci proč, protože pokud existuje dokonalá potravina, je to právě vejce. Vajíčko představuje výživu pro mládě, obsahuje tedy široké spektrum vitamínů a dalších nezbytných látek pro funkci organismu. Bílek je velice kvalitní a snadno využitelná bílkovina, kvalitnější než např. syrovátka nebo hovězí maso. Kromě vitamínů řady B, minerálů (selen) obsahují vejce tyto prospěšné látky:

  • vejce obsahují všech devět esenciálních aminokyselin ( pro růst, vývoj, obnovu tkání)
  • mají vysoký obsah cholinu, což je esenciální látka velice významná pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, mozkové mrtvice
  • cholin snižuje " zlý" cholesterol LDL, obnovuje buněčné stěny
  • cholin vytváří v těle látku zvanou betain, která snižuje homocystein ( jeho vysoké hladiny jsou rizikem pro srdečně-cévní onemocnění), homocystein je pro zánětlivý faktor
  • cholin je ve vejcích součástí lipidu fosfatidylcholinu, který obnovuje zejména jaterní tkáň
  • vysoký obsah luteinu a zeaxantinu, tyto látky jsou nezbytné pro zdravé oči, a jako prevence makulární degenerace, která je častou příčinou slepoty u seniorů

Pokud netrpíte vrozenou poruchou metabolismu lipidů ( hyperlipidémie), není důvod vejce omezovat !

Naši uživatelé

Naši uživatelé jsou lidé zajímající se o zdravý životní styl, lidé hledající odbornou pomoc a odborné informace.

Kdokoli se může zeptat na cokoliv z oblasti výživy, diet a stravování.